Menü

Kerámia edények magas tűzön

2017. július 27
7105
Kerámia edények magas tűzön

Most egy kis kitérőt teszek a kézműves csempék világából és bemutatom nektek Czene-Czakó Anna keramikust. Nemrég jártam műhelyében és rögtön be is szereztem pár csodás darabot. Anna a Ferenczy Múzeum régészeti osztályán dolgozott 10 évig és itt került különleges kapcsolatba a kerámiákkal, szívesen használja az ősi motívumvilágot. Később a verőcei Gorka Kerámiamúzeumban dolgozott, ahol találkozott a fatüzeléses kemencével és a magas tűzzel.

Imádom letisztult formáit és kedves személyiségét, melyet a tárgyaiban is fellelni. Kizárólag magas tűzön 1200 C° fölött készíti edényeit, melyek így tűzállóak lesznek, mikróban és mosogatógépben is használhatóak. Gyönyörű színeket használ, de emellett a máz nélküli felületeket sokszor kaviccsal csiszolja, így a felület fényes lesz, már majdnem olyan, mintha máz lenne rajta. A kavicsolással fokozza kerámiái tömörségét, így a máz nélküli részek sem engedik át a folyadékot, illetve a felületek sima, puha tapintásúak, így biztosak lehetünk abban, hogy a tányér és bögre alja nem karcolja fel asztalunkat. Tányérjaihoz feketére égő agyagot használ, melynek magas vas tartalma miatt a mázak színe igen változatos lesz, hiszen az agyag vastartalma és a mázakban található színező oxidok kölcsönhatásba lépnek egymással, így lehet az, hogy egy ilyen tányéron a mély türkiz és a fáradt szürke szín találkozik a tárgy nagy részét alkotó bordós lilával. Imádom! :) Bögréi, levesestáljai fehérre égő kőagyagból készülnek korongolással, melyeket főként sötét tónusú mázzal fed.

Én ezeket az edényeket választottam, szerintem szépen harmonizálnak kerámia burkolatainkkal. Ha többet szeretnétek tudni Czene-Czakó Anna kerámiáiról, vagy rendelnétek, keressétek fel weboldalát itt.

címkék: