Menü

A klasszikus és a modern találkozása

2017. július 19
11867
A klasszikus és a modern találkozása

Egy régi ház felújításakor találkoztunk megrendelőnkkel, ahol az eredeti konyha is mint sok minden más, teljesen új életre kelt. A két hálószobás, amerikai konyhás ház elhelyezkedése és a gyönyörű kert ragadta meg a tulajdonosok figyelmét. Az ingatlan nem rég került felújításra, de a belső terek nem illettek megrendelőnk személyiségéhez. Az eredeti csempék matt fényűek és barnák voltak, nem igazán dobták fel a helyiségek hangulatát. Háziasszonyunk úgy döntött, hogy a viszonylag nagy fürdőszobához hozzáépíttet és a nappalival egybenyitva alakít ki új konyhát. A megszűnő konyha helyére pedig egy fürdőszoba kerül. A házba magas fényű bútorokat rendelt. Megrendelőnk a hófehér és barna magasfényű konyhájába szeretett volna olyan burkolatot, ahol a szívéhez oly közel álló magyaros motívumok megjelennek, de mégis passzolnak a modern kialakításhoz.

Mivel a konyha felújítás tervei már elkészültek, mire a tulajdonos megkeresett minket kérésével, már pontosan ismertük a színeket és formákat, melyekhez a kerámia burkolatnak igazodnia kellett.

A kézműves csempék tervezésénél úgy döntöttünk, mi lenne, ha hagynánk a hagyományos 10x10-es konyhacsempe sémát és 20x20-as burkolatokban kezdtünk gondolkodni. Úgy gondoltuk, hogy a letisztult fényes bútorhoz jobban passzolnának a nagyobb csempék. Hagyományos népi motívumokat jelenítettem meg 20x20-as többnyire sorolható mintákból. A konyhában 5 féle csempe készült, melyet sokféleképpen lehetett volna felhasználni. Felmerült a vegyesen felrakott csempék lehetősége, mely a 10x10-es csempéinknél olyan jól mutat, illetve a 2x3-as blokkokban történő elhelyezés is. Végül megrendelőnk az utóbbi mellett döntött, így adtunk szabályos, elegáns külsőt a konyhafalnak. 

Mivel a lakásban főként a bézs és barna színek uralkodtak és nem szerettük volna megtörni ezt a csendes harmóniát, egy kellemes matt zöld színt választottunk, ahol az alap mázba kevert barnás színekkel tudtunk játszani az árnyalatokkal. 

Szép kihívás volt, imádtuk a tervezés folyamatától kezdve a minták kifaragásán keresztül a kész csempék kemencéből való előbújásáig minden pillanatát. 

Megrendelőnk nagyon elégedett volt a végeredménnyel, azóta is csodájára járnak konyhájának, mert ez az igazán rendhagyó kombináció, ahol a hagyományos motívumvilág keveredik a modern formákkal, csodás párost alkot, nem lehet csak úgy elmenni mellette.